// SSS

Merak Ettiklerinizi
Yanıtladım

Resmi verilere göre son yıllarda ülkemizde, üniversitelerde en çok tercih edilen bölümün Hukuk Fakültesi olduğunu görüyoruz. Bunun ülkenin adalet sistemiyle alakalı olduğunu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle alakası olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda adaleti savunan tüm avukatlar tutuklandı. Herkes kendi avukatı olup, kendini savunmak için hukuk okumaya yöneliyor. Ayrıca ek olarak artık adalet sosyal mecralardan sağlanmaya çalışıyor. Gençler bu yüzden bir farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Gündemimizi en çok meşgul eden Covid-19 Pandemisiyle alakalı olarak okullarda alınan uzaktan eğitim kararını doğru buluyor musunuz?

4 çocuğu olan bir babayım. Onları gözlemlediğim kadarıyla şunu açıkça söyleyebilirim ki; okuldaki atmosfer, verimlilik ve iletişim evde sağlanamıyor. Bir süre sonra dersten kopuyor. Evdeki birçok etken öğrencilerin derslerden kopmasını sağlıyor.

Yapılan anketlerde gençlerin ekonomik gelecekle ilgili kaygılarını açık olarak görüyoruz. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Türkiye 2018’de en iyi ekonomisi olan 20 ülke arasından 18. Sırada yer alıyordu. 2019 yılında 20.sıraya düştü. Buna göre ekonomik güven endeksinde de düşüş yaşandı. Özellikle pandemi den dolayı 2020 Mart-Mayıs ayları arası düşen ekonomik güven endeksi Haziran aylarında yükseldi. Özetle; reel ekonomide durum kötü ama toplumun geleceğe yönelik beklentisi olumlu yönde diyebiliriz.

Araştırma sonuçlarına göre; gençler umutsuz, amaçsız, psikolojik sorunları olan, baskı altında ve yarış içinde. Gençleri hayata biraz daha bağlamak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Eğitim sistemi sürekli olarak değiştiği için belli bir düzene göre planlama yapılamıyor. Ayrıca tüm geleceklerini 2 saatlik bir sınavda stres altında kalarak belirlemeye çalışıyorlar. Özel üniversiteler oldukça çoğaldı ve bunun da eğitimi olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Üniversite mezunu olan çevrelerinden de işsizlik gibi söylemler duydukları için umutsuzluğa sürükleniyorlar.

Mayıs döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bine indi. Buda insanların artık iş arama umudunu kaybettiği anlamına geliyor. İnsanların umudunu yeşertmek adına neler yapabiliriz?

Önce istihdam sağlamalıyız, iş imkanı sağlamalıyız insanlara ki kendilerini nitelikli hissedip, faydalı bireyler olduklarının farkına varsınlar. Yeni ve gerçek projelerle onların umudunu yeşirtip onları kazanmalıyız.